Belasting betalen over je blog inkomsten

Veel bloggers verdienen online wat bij. Hoewel dit een leuk extra zakcentje is, ziet de Belastingdienst dit wel als extra inkomen. En laten ze nou net over elk inkomen belasting heffen. Het is dus belangrijk dat jij je blog inkomsten met je belastingaangifte aangeeft.


Ben jij een blogger en niet inschreven bij de KvK ben je alsnog belastingplichtig over het inkomen wat je krijgt uit je blog. Bloggen is voor jou een hobby, waar je af en toe wat leuks mee verdiend. Superleuk, maar deze inkomsten moet je opgeven onder inkomsten uit overige werkzaamheden, ook wel ROW.

Blog opbrengsten

Met je blog kan je op verschillende manieren geld verdienen. Affiliate links waardoor je commissie krijgt als je lezers via jouw link wat bestellen. Gesponsorde blog artikelen door bedrijven. Reviews die jij tegen betaling aanbiedt. Wellicht jouw kennis gestopt in een ebook. En zo zijn er vast nog veel meer voorbeelden, ik ga ervan uit dat jij zelf wel weet hoe dat geld op jouw rekening verschijnt.

Dat geld wat op jouw rekening verschijnt is hier bruto opgekomen. Dit houdt in dat er geen belasting over is betaald. Jouw opdrachtgever doet dat niet voor je, dit zal je dus zelf moeten doen.

Lees ook: Heb jij een oproepkracht contract? Dit veranderd er door de WAB

Blog kosten

Een blog in de lucht houden is niet gratis. Je hebt hostingskosten. Wellicht heb je betaalde plugins of andere betaalde diensten. Maar je hebt andere uitgaven, wellicht heb je uitjes gehad en daardoor reiskosten. Ben je op een betaald netwerkevent geweest of ben je lid van een netwerkgroep. Deze kosten mag je aftrekken.

Belangrijke zaken:

  • Alle kosten die 100% zakelijk zijn mag je volledig aftrekken;
  • Producten die je zowel zakelijk als privé gebruikt, mag je naar rato aftrekken; en
  • Goederen die een waarde hebben boven de €450,- moeten afgeschreven worden, goederen onder de €450,- mogen direct afgetrokken worden.

Blog inkomsten

Je blog inkomsten zijn je opbrengsten min de kosten. Wat eronder aan de streep als getal uitkomt, is de winst of het verlies die jij hebt gemaakt met bloggen. In je belastingaangifte moet je dit opgeven bij Resultaat uit overige werkzaamheden.

Blog inkomsten invullen in de inkomstenbelasting aangifte

In dit scherm is het belangrijk dat je opgeeft waar je inkomen uit had. Dit is een printscreen van 2018, maar dit is voor elk jaar gelijk. Die van 2019 is nog niet toegankelijk, dus die kon ik niet gebruiken. Het derde vakje “Inkomsten uit overig werk” is het vakje wat je moet aanklikken.

Belastingaangifte row

Dit is het scherm wat in beeld komt als je “inkomsten uit overig werk” hebt aangeklikt. Je kan ervoor kiezen om alles bij elkaar op te tellen of alles uit te werken per post. De keus in aan jou, de uitkomst is hetzelfde.

Snap jij alles?

Ik hoop dat je alles snapt en dat het goed komt in je belastingaangifte die je in maart mag doen. Zijn er nog dingen die je niet snapt of heb je mijn hulp nodig? Stuur dan snel een mailtje naar emma@emmastaxlaw.nl of laat een reactie achter. Ik wil iedereen helpen met hun belastingaangiftes.

0 0 vote
Article Rating
Share:
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x