Wanneer ben ik belastingplichtig voor de inkomstenbelasting?

Belastingen, we komen er niet omheen. Iedereen heeft er een hekel aan en zoals de Belastingdienst zelf zegt “leuker kunnen we het niet maken”. In maart mogen we weer aangifte inkomstenbelasting doen, maar hoe weet jij of je belastingplichtig bent?

belastingplichtig ib

De makkelijkste manier om erachter te komen is indien je een blauwe envelop met een uitnodiging op de deurmat hebt gevonden. Echter, de belastingdienst is niet geheel dom. Zodra jij geld terug krijgt laten ze je niet altijd iets weten. Hoeven ze het ook niet terug te betalen. Daarom is het handig om te weten wanneer iemand dus belastingplichtig is.

Wie zijn belastingplichtig?

In principe iedereen die in Nederland woonachtig is (je bent dan binnenlands belastingplichtig). Ook als je buiten Nederland woont, maar wel Nederlands inkomen geniet kan je als Nederlands belastingplichtige worden aangemerkt (je bent dan buitenlands belastingplichtig).

Wanneer moet ik aangifte Inkomstenbelasting doen?

De hoofdregel die ten alle tijden geldt is dat er aangifte gedaan MOET worden als de geliefde (kuch) blauwe envelop op de deurmat valt met daarin een uitnodiging. Je kan er nu niet meer omheen komen.

Toch zijn er meer gevallen dat je wel verplicht bent om aangifte te doen. De overheid heeft namelijk niet gegevens op een rijtje. Indien je resultaat uit overige werkzaamheden hebt, is de belastingdienst hier vaak niet van op de hoogte. Ook is het handig om je aangifte wel in te vullen als jij recht hebt op aftrekposten of als je meerdere banen hebt, wie weet ontvang jij dan wel geld terug.

Voor kinderen onder de 18 met een bijbaantje is het ook handig om de aangifte in te vullen, het kan namelijk zo zijn dat je geld terugkrijgt als de loonheffingskorting niet op de juiste manier is verwerkt. Dan krijg je toch ineens weer een leuk gedrag terug.

Resultaat uit overige werkzaamheden

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen. Een van deze manieren is om te werken onder een baas. Maar wellicht klus jij graag bij of werk je liever als gastouder of freelancer. Dat kan, maar indien je geld hiermee verdient, ben je verplicht om dit te vermelden in je aangifte inkomstenbelasting.

Lees ook: Belasting betalen over je bloginkomsten

Hulp nodig met je aangifte? Of wil je meer weten over belastingplichtig zijn?

Heb jij net ontdekt dat je wel belastingplichtig bent, maar snap je er niks van? Dat kan en ik wil je graag helpen. Stuur een mailtje naar emma@emmastaxlaw.nl en dan kijken we samen waar jij het meeste aan hebt. Dan komen we er samen wel uit waarmee ik jou het beste kan helpen. Wacht niet langer en mail snel!!

Heb jij een brandende vraag of een onderwerp waar ik echt over zou moeten schrijven. Laat dan een reactie achter en dan kijk ik wat ik ermee kan doen.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x