Geld vragen voor een samenwerking | Social Media & Bloggen

In de wereld van de foodbloggers speelt dit al een tijdje. Francine van Heerlijke Happen heeft het punt al meerdere malen aangesneden, er mag verandering komen en niet alleen voor foodbloggers, maar voor elke blogger/influencer. Geld vragen voor een samenwerking moet gewoon kunnen. Hoezo dien je gratis werk te verrichten?


De barterdeals vliegen je om de oren als blogger/influencer. Super leuk hoor al die “gratis” producten die je ontvangt, maar je boodschappen of je huur kan je hier niet van betalen. Voor velen is het een leuke hobby voor erbij. Helemaal top en ik snap dat een nieuwe outfit dan ook heel erg leuk is, maar als je er nou ook nog een beetje geld mee kan verdienen is het toch nog veel leuker?

Er zijn verschillende manieren om aan samenwerkingen te komen, denk aan: pr bureau’s en samenwerkingsplatformen of door zelf een bedrijf te benaderen.

Om geld te verdienen met je blog/Instagram/ander social media is het niet noodzakelijk om ingeschreven te staan bij de KVK. Dit wordt pas belangrijk op het moment dat jij meer dan €3.000,- winst per jaar maakt met je socials.

Leer je eigen waarde kennen

Het is super belangrijk om als blogger/influencer je eigen waarde te leren kennen. Voor mij zorgde het platform join.marketing ervoor dat ik mijn eigen waarde beter leerde kennen. Dit samenwerkingsplatform geeft duidelijk aan wat je kan vragen voor een post/story/blog en ze betalen goed.

Mijn laatste samenwerking was met Always en betaalde voor een post en story €165,- en daarnaast kreeg ik de volledige lijn maandverband en inlegkruisjes thuis gestuurd. Dat is leuk verdienen en kunnen vele bedrijven nog een voorbeeld aan nemen.

Lees ook: 3 beste samenwerkingsplatformen voor Influencers

Maar ook indien jij een samenwerkingsvoorstel in je mailbox ontvangt dan mag je duidelijk laten weten hoeveel jij waard bent en dat niet alles gratis hoeft. Ja dat kan betekenen dat het bedrijf de samenwerking niet wilt en dan is het aan jou om te bedenken of je wel daadwerkelijk wilt samenwerken. Is het product echt super gaaf en wil je het kei graag hebben? Of ga je de samenwerking aan om vervolgens een paar weken later het product te verkopen om zo alsnog aan je geld te komen? Is het laatste het geval? Dan kan je er beter voor kiezen om van de samenwerking af te zien.

Lees ook: De fijnste pr bureaus om mee samen te werken

Tegen dit soort samenwerkingen kan je beter altijd nee zeggen

Regelmatig krijg ik verzoeken voor een samenwerking, sommige passen totaal niet bij mij en andere samenwerkingen zijn gewoon te belachelijk voor woorden. Dit zijn de samenwerkingen waar ik altijd nee tegen zeg:

  • Product met korting kopen
  • Zelf de verzendkosten betalen
  • Eerst een aantal verkopen maken voor je daadwerkelijk iets terug krijgt
  • Reactie onder een post met “Send me a dm if you want to collab”

Onder het mom van gratis werken zijn bovenstaande voorbeelden vaak “betalen om te mogen werken” samenwerking. Dit zijn dingen die ik daadwerkelijk nooit begrepen heb, jij betaald aan jouw baas toch ook geen geld zodat jij voor hem/haar mag werken?

Dat er gekke voorstellen worden gedaan omtrent samenwerkingen, dat weten we wel. Ilse besloot deze voorstellen te bundelen in een blog. En dat werd best een bizarre lijst.

Hoe kan deze verandering er komen?

Verschillende foodbloggers die ik op Instagram volg snijden de onderwerpen al een langere tijd aan. Luuk’s Kitchen schreef al een tijd terug een blog over geld verdienen met bloggen en deelde aan een aantal mooie tips. Ook Heerlijke Happen heeft al meerdere malen heel Instagram aangesproken op de gratis samenwerkingen. Hoe we deze verandering kunnen krijgen? Door er open over te praten en door allemaal geld te gaan vragen.

Ik vond het ook moeilijk om geld te vragen voor een samenwerking. Toen ik mij aansloot bij the content trip was iedereen verbaasd dat ik verlies draaide met mijn blog en Instagram, simpel weg omdat ik geen geld durfde te vragen. Het werd mij snel duidelijk dat ik wel geld moest vragen en de 1000 euro schuld was binnen een aantal maanden weg. Uiteindelijk heb ik daardoor in 2019 een positief resultaat behaald. Hoe ik dit gedaan heb? Door mijn eigen waarde te leren kennen.

Mijn tips aan jou

Ik ben begonnen met een tariefsheet te maken en mijn mediakit up te daten en actief te gebruiken. Doordat ik vast had gelegd wat ik graag voor een samenwerking wilde werd het voor mij eenvoudiger om daadwerkelijk geld te verdienen. Maak dus een mooie mediakit en een tariefsheet en stuur deze mee als je gaat samenwerken. Dan is het direct duidelijk.

Neem niet zomaar genoegen met een onbetaalde samenwerking, vraag altijd naar het budget. Indien zij een tarief van jou willen horen, vraag dan ook om hun budget, wellicht is de prijs die jij in gedachte had wel lager dan zij willen betalen en dan laat je geld liggen, dat zou zonde zijn.

Bedenk van tevoren goed na of je de samenwerking echt zo leuk vind dat je het gratis zou doen, is het antwoord nee, doe het dan niet gratis en vraag om een vergoeding.

Maak het wereldkundig dat onbetaalde samenwerkingen niet meer kunnen. Schrijf zelf een blog, deel mijn blog, hou een speech op Instagram of bedenk een andere manier. Met elkaar kunnen we hier verandering in brengen en die verandering mag er zeker komen.

Wat vind jij van onbetaalde samenwerkingen?

3.2 5 stemmen
Artikelbeoordeling
Delen:
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kiki
8 maanden geleden

Handige tips! Ik merk zelf dat ik ook veel meer tijd aan een artikel kwijt ben, dan wat je ervoor krijgt.

Luuk van Merwijk
8 maanden geleden

Heel goed bezig Emma. Veel lezers zullen deze blog weten te waarderen

Felice Veenman
Felice Veenman
8 maanden geleden

Een deal moet in overeenkost zijn met je DA, bezoekers aantallen en de rest…Maar in mijn ogen moet een deal altijd betaalt worden. Dus ook (nog) kleine bloggers, ontvangen een bedrag. En geen cadeautje ! “Zodra de bank een hangstoel ( vul verder in ) accepteert als wettig betaal middel doe ik het ook, is mijn standaard antwoord op een barterdeal.”
Als bloggers stoppen met een onderbroek (als is hij nog zo fancy) e accepteren als betaling, dan houden die barterdeals vanzelf op. En kan iedereen gewoon een bedrag declareren.

Anja Laemers
8 maanden geleden

Mee eens, alleen zie ik een barterdeal niet als gratis. Je krijgt immers wel iets in ruil voor een product of dienst. De waarde moet alleen wel kloppen met een aantal zaken: je DR, DA en bezoekersaantallen. Dus als je een week lang een auto mag huren of een verzorgd weekendje weg als barter deal aangeboden krijgt dan heeft dat ook waarde. Je moet gewoon voor jezelf goed afwegen welke barter deals goed zijn voor je website en welke niet. Hoeveel werk ertegenover staat en wat je krijgt. Een goede balans tussen barter en betaalde samenwerking vind ik persoonlijk het… Lees verder »

Simone Grau
8 maanden geleden

Ik ben het helemaal met je eens. Het kost ons als blogster, freelancer of influencer ook tijd om de fotos te maken en artikelen te schrijven!

Kimberly Verbaan
8 maanden geleden

Ik vind dat je inderdaad helemaal gelijk hebt. Betaald samenwerken is er nog steeds veel te weinig.

6
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x