Body positivity als excuus voor obesitas?

Steeds vaker zie ik het voorbij komen op Instagram, meiden die spreken van body positivity. Wees trots op jezelf dat is zo belangrijk, maar gebruiken wij het ondertussen niet als excuus voor obesitas?

Je hoeft niet mega strak te zijn, 30 uur per week jezelf af te matten in de sportschool en maatje 34 te dragen. Er is niks mis met een paar kilo extra en een maatje meer, dat is wat ik body positivity noem. Maar momenteel zie ik steeds meer ander soort body positivity op Instagram. Super knap dat je tevreden met je lichaam kan zijn, maar ken je dat programma “Obese” nog? Nou ik wil niet veel zeggen, maar met het lijf van sommige die het body positivity noemen waren die deelnemers soms nog niks. Is ondertussen niet de verkeerde term aan body positivity gehangen?

TROTS ZIJN OP JE LICHAAM IS GOED, MAAR HET KENT GRENZEN

Tuurlijk is het super goed als je trots bent op je lichaam. Of in ieder geval je lichaam accepteert zoals hij is. Dat je niet de drang voelt om super strak met een sixpack op het strand te liggen. Dat je in een bikini op durft terwijl je dat niet hebt. Maar er zijn grenzen, er is een verschil tussen body positivity en obesitas. Body positivity is namelijk geen ziekte, terwijl obesitas dat wel is. En heel dik zijn is gewoon bizar slecht voor je.

TLC heeft een programma “My 600 lb life”. Dat zijn mensen van 300 kilo, deze mensen erkennen dat ze een bizar groot probleem hebben als ze niet gaan afvallen. Maar onze body positivity friends die de 150 kilo met gemak aantikken en een bmi hebben in de zeer donker rode gevaren zone beweren dat zij geen probleem hebben. “Je moet trots zijn op je lichaam”. Nou vriendin, daar kunnen we heel kort over zijn, je bent dik en als je zo doorgaat beland je vanzelf in dit programma. Body positivity is geen excuus voor obesitas, het is een excuus voor het hebben van geen sixpack en maatje 34.

JE NOEMT DIT OBESITAS

Even een paar voorbeelden van Body Positivity influencers, uhm sorry, mensen die lijden aan obesitas.

https://www.instagram.com/p/BnHCK8wjGJP/
https://www.instagram.com/p/BnG5KBfFUov/

Dit is wel body positivity te noemen

Eten wat je lekker vindt in plaats van een bak sla, die paar kilo extra en geen strakke buik als je zit. Kleine verrassing, niemand die zit is strak. Het niet wegwerken van je acne, het niet dragen van make-up. Dit zijn allemaal voorbeelden van body positivy. Omarm jezelf zoals je bent op een gezonde manier. Hieronder een paar accounts die ik geweldig vindt die de goede manier van body positivity supporten.

Mijn eigen body positivity

Ik schaam me niet voor mijn lichaam, dat is ook de reden waarom ik foto’s hiervan durf te nemen en durf te plaatsen op social media en mijn blog. Mijn lichaam is ook niet perfect, het is niet strak, ik ga naar de sportschool, maar mijn liefde voor eten wint het van de abs. Maar het boeit me niet, vorig jaar dacht ik hier anders over en vond ik mezelf “dik”. Ik wilde laten zien hoe ik naar een strak lichaam kwam, nou ondertussen heb ik dit opgegeven. De focus kan beter liggen op gezond eten, sporten en je happy voelen dan op afvallen. Het waren ongezonde gedachtes die ik niet eens voor elkaar kreeg. Ook een foto plaatsen zonder make-up of als ik een offday had waren een no-go, ik ben blij dat dit veranderd is. Omarm wie je bent, maar wel op een gezonde manier.

Hoe sta jij in body positivity? En ben je tevreden met wie je bent?

Share:

13
Leave a Reply

avatar
12 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
NickySanneNicoleJoanneStephanie De Geeter Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Nicky
Gast
Nicky

Zijn body positivity en obesitas niet gewoon 2 dingen die totaal los van elkaar staan en helemaal niks, maar dan ook niks met elkaar te maken hebben?

Sanne
Gast
Sanne

Ik ben het met je eens! Een hoop vrouwen voelen zich nu aangesproken en gaan in de slachtofferrol zitten. Waarom eigenlijk, als ze zo blij met zichzelf zijn? Je geeft gewoon je mening, dat mag, en ik weet zeker dat een hoop vrouwen het met je eens zijn maar dit niet uitspreken i.v.m. kritiek van meiden die in de slachtofferrol zielig gaan doen.

Nicole
Gast

Ik ven het hier helemaal mee eens Em! Er zit een groot verschil tussen bodypositivity en obesitas.

Joanne
Gast

Je hebt helemaal gelijk meid! Er zullen vast mensen zijn die dit verkeerd opvatten, maar body positivity heeft een grens. Natuurlijk hoef je geen Sixpack te hebben. Natuurlijk hoef je niet maatje 34 te hebben, maar het moet wel gezond blijven!

Stephanie De Geeter
Gast
Stephanie De Geeter

Je vraag als afsluiter of ik blij ben zoals ik ben? Ik neen, maar dat zal ook nooit zo zijn. Stel diezelfde vraag eens aan die vrouwen die zich goed voelen over hun grote buik in je eerste paar foto’s. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk wel van ja zeggen. Ook al hebben ze veel overgewicht, toch zijn ze blij met hun lichaam. Dat is body positivity. Ze promoten geen obesitas of praten het niet goed. Body positivity is je goed voelen in je eigen vel. Of je nu slank, volslank of rond bent. Of je iets wil doen aan je eventueel (groot)… Lees verder »

Gabriëlle
Gast

True that! Echt stoer dat vrouwen trots op hun lichaam zijn maar het moet wel gezond blijven. Als je BMI te hoog is, kun je nog zo trots zijn maar moet er iets veranderen.

ferdinand | www.man-inside.nl
Gast

Ik begrijp wel wat je bedoelt. Je mag trots zijn, maar je moet mensen niet stimuleren om ongezond te zijn.

Linda
Gast

Ik ben het hier zo mee eens. Er was een reclame ooit van een model die gewoon echt extreem dik was in bikini en dat moest iedereen normaal vinden. Maar het is gewoon enorm ongezond en het lijkt mij gewoon geen goed voorbeeld. Er is een verschil tussen maatje 40 /42 en maatje 58.

Er zijn ook mensen die dik zijn door bepaalde medicijnen of een ziekte, maar genoeg die dat niet zijn. Hoe dan ook, het is ongezond, het zou niet het voorbeeld moeten zijn. Een maatje meer op de foto prima, maar geen maatje 56.

Sharmaine
Gast

Ik ben t met je eens. Ook ik heb een maatje meer, maar de voorbeelden zoals jij laat zien vind ik inderdaad ook niet onder “body positivity” vallen. Alhoewel ik het wel rete stoer van deze vrouwen vind dat ze zichzelf op deze manier op social media plaatsen. Maar lichamen zoals deze kunnen niet prettig zijn, voelen niet ok. Ik weet het, ook ik ben eens de 100kg gepasseerd en voelde het aan álles!

Anne
Gast

Ik zal als dikkerd ook mijn 2 cents achterlaten: Body positivity slaat er compleet naast. Gewoon ‘positivity’ zou genoeg moeten zijn. Genoeg van jezelf houden om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Van jezelf houden zou niet meteen moeten betekenen dat je je vetrollen aanbid. Toen ik (ooit) 47 kg na hevige medicatie meer dan dubbel zoveel woog, ben ik na mijn medicatie aan te passen meteen aan de slag gegaan. 23 is eraf. Ik vind het eerlijk gezegd prima hoe ik er nu bij zit, maar wat ik niet prima vind, is dat er alleen naar obesitas wordt… Lees verder »

Annemae
Gast
Annemae

Ik denk dat er wel een groot verschil zit tussen bodypositivity en obesitas. Zelf ben ik me erg bewust van dit verschil. Bodypositiviteit draait vooral om jezelf goed voelen in je lichaam en daar trots op zijn. De dames hierboven hebben dit allemaal, maar er zijn er genoeg die duidelijk in de categorie morbide obesitas vallen. Jammer, want zo raakt bodypositiviteit bijna een ding waarbij vrouwen trots zijn op hun obesitas. Zelf deel ik die mening niet

Marcelina
Gast

Eindelijk iemand die hier hetzelfde overdenkt! Ik zie het precies zo het begrip ‘body positivity’ wordt eigenlijk misbruikt momenteel.