Geldt de kleine ondernemersregeling (KOR) voor mij?

Sinds 1 januari 2020 heeft de kleine ondernemersregeling (KOR) een nieuwe vorm aangekregen. Indien de omzet van een onderneming onder de €20.000 per jaar is, kan het zijn dat ze vrijstelling voor de omzetbelasting krijgen. Maar geldt dat ook voor jou?

Kleine ondernemingsregeling (KOR)

Steeds vaker krijg ik de vraag hoe het zit met de KOR en voor wie het geldt. Niet meer elk kwartaal de aangifte maken klinkt veel mensen als muziek in de oren. Als jij aan de voorwaarden voldoet kan jij ook van die kwartaalaangiftes af komen.

De voorwaarden voor de KOR

Er zijn 3 voorwaarden waaraan je moet voldoen om mee te doen met de KOR:

  • Je bent btw-ondernemer;
  • Je woont in Nederland;
  • Jouw omzet is minder dan €20.000,-

Doe ook even de check op de site van de Belastingdienst.

Veranderingen als je meedoet met de KOR

Indien je ervoor kiest om mee te doen met de KOR is het van belang dat je dit formulier invult. Zodra je dat hebt gedaan krijg je vanzelf van de Belastingdienst toestemming.

Zodra je meedoet met de KOR zijn er een paar dingetjes die je moet weten:

BTW in rekening brengen

Je hoeft vanaf dat moment geen btw meer in rekening te brengen bij de klant. Wel is het handig dat je op je factuur vermeld dat je meedoet met de KOR.

BTW in aftrek brengen

De BTW die jij betaalt op de producten die je koopt voor je onderneming, mag je niet meer in aftrek brengen. Maak daarom vooraf een afweging of dat het waard is.

Kwartaal aangifte omzetbelasting

Je hoeft geen kwartaal aangifte omzetbelasting meer te doen. Happy you, ben je eindelijk van dat geneuzel af.

Lees ook: Voorlopige aanslag 2020 ontvangen? Hoe zit dat?!

Omzet boven de €20.000?

Indien je jaaromzet boven de €20.000 uitkomt, moet je hier direct een melding van maken. Vanaf dat moment moet je namelijk weer je omzetbelasting aangifte gaan doen en btw in rekening brengen bij je klanten.

3 jaar meedoen

Als je de keuze maakt om mee te doen met de KOR geldt dit voor drie jaar. De enige manier om niet meer mee te doen, is door een omzet te behalen boven de €20.000,-. Dit is voornamelijk gedaan zodat mensen zich rondom grote investeringen niet aan- en afmelden om zo het grootste voordeel te behalen.

Wil ik wel meedoen de KOR?

Twijfel jij of je wel mee wilt doen wegens de btw die je niet meer terug kan vorderen? Dat snap ik. Gelukkig kan ik je prima helpen. Heb jij hulp nodig om te kijken wat je het beste kan doen? Stuur dan snel een mailtje naar emma@emmastaxlaw.nl en ik kijk met je mee.

Ook voor je andere belastingvragen kijk ik graag met je mee.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Delen:
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x