Heb jij een oproepkracht contract? Dit veranderd er door de WAB

Heb jij een oproepkracht contract? Dan kan het zijn dat er door de nieuwe WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) het een en ander gaat veranderen. Jouw werkgever moet jou namelijk na 12 maanden een contract aanbieden met daarin het gemiddeld gewerkte uren van het afgelopen jaar.


Dit zorgt ervoor dat jij meer zekerheid krijgt op je werk, maar het is niet altijd handig. Gelukkig mag je dit aanbod dan ook gelukkig afwijzen. Daardoor verlies jij de flexibiliteit niet, maar let op, dit moet jouw keuze zijn en niet die van de werkgever.

Wat houdt de nieuwe WAB in?

De nieuwe wet is gemaakt om oproepkrachten meer zekerheid te bieden. Daarmee zijn er enkele aanpassingen gedaan. Er zijn drie soorten oproepkrachten, met elk andere kenmerken. De gelijkenis is alle drie is dat je geen loon krijgt als je niet werkt en het aantal uren dat je werkt staat niet vastgelegd.

Je mag in 3 jaar tijd 3 contracten krijgen, daarna moet je vast in dienst. Dit stond altijd op 2 jaar. De kans dat je baas je langer wilt hebben is hiermee dus toegenomen. Yay!

De opzegtermijn is slechts 4 dagen, dus als je weg wilt, dan kan je echt snel weg. Je hoort ook 4 dagen van tevoren wanneer je mag komen werken. Dit was 3 dagen, dus je planning kan je nu al een dag eerder maken. Echter, je mag het ook afwijzen. Indien je baas binnen 4 dagen voor je de opdracht uit moet voeren afzegt, dan heb je recht op het loon wat je zou krijgen voor de afgesproken uren. Na 12 maanden in dienst te zijn, moet je een voorstel krijgen voor het gemiddeld aantal gewekte uren.

Lees ook: Wanneer ben ik belastingplichtig voor de inkomstenbelasting?

Wanneer kan je het voorstel beter afwijzen?

Ben jij bang dat je je flexibiliteit verliest als je een bepaald aantal uren werkt? Dan kan je hem beter afwijzen. Als we dit principe toepassen op twee weken. In week 1 werk je vijf volle dagen van 8 uur. In week 2 werk je niet, je hebt geen zin. Als je nu besluit om een vaste uren overeenkomst te werken, houdt dat in dat je beide weken 2,5e dag moet werken. Maar je wilt dat helemaal niet, door het nieuwe contract af te wijzen behoud je deze flexibiliteit.

Voor een ander voorbeeld pak ik mijn eigen situatie. Ik werk sinds 1 februari 2019 bij een energieleverancier op basis van een 0-uren contract. Afgelopen 12 maanden heb ik gemiddeld 19 uur gewerkt. Vanaf 10 februari 2020 start ik met mijn stage die 4 dagen per week is. Het is voor mij dus niet mogelijk om dit te combineren. In dit geval ben je zelf niet beter af door deze regeling, de flexibiliteit gaat namelijk weg. Ik kan niet op twee plekken tegelijk zijn en de werkzaamheden uitvoeren die ik uit moet voeren.

Als je dit voorstel afwijst, zorg dan wel dat je hem schriftelijk afwijst. Zo is er bewijs dat je het voorstel hebt gezien en je er geen gebruik van wil maken. Is ook wel zo netjes naar je baas toe.

Wanneer kan je hem beter aannemen?

Indien je niet elke week hetzelfde aantal uren werkt en dit wel een probleem vindt, dan is deze nieuwe regel handig voor jou. Een voorbeeld In week 1 werk je 5 dagen van 8 uur, in week 2 werk je niet, ze hebben je niet nodig. In week 3 werk je 2 dagen van 10 uur en in week 4 werk je 4 dagen van 5 uur. Dit betekend dat je een weekgemiddelde hebt van 20 uur, met deze regeling zal je dus meer regelmaat in je werk krijgen en niet soms een hele week vrij zijn.

Voor oproepkrachten die echt een paar dagen van tevoren opgeroepen worden is dit erg handig. Je hebt zo dus stukken meer zekerheid over je inkomen.

Meer weten over de WAB?

Ieder baantje en iedere situatie is anders. Er bestaat daarom geen antwoord wat in elke situatie geldt wat het beste is. Wil jij weten wat in jouw situatie het beste is? Stuur dan snel een mailtje naar emma@emmastaxlaw.nl en dan kijken wij samen wat het beste bij jouw situatie past.

0 0 vote
Article Rating
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x